"Om både miljön och plånboken får bestämma"

Kortversionen:

  • Enligt Naturvårdsverket släpper vi i Sverige ut 65,7 miljoner ton växthusgaser. Det blir drygt 7 ton per person och år.
  • Bor du i ett hus som idag förbrukar ca 3m3 olja för att värma huset och varmvatten är hushållets koldioxidutsläpp 3000L x 3kg = 9000kg!
  • Byter du till att värma bostaden med pellets minskar du dina koldioxidutsläpp i stort sett med lika mycket!
  • Du sparar (mars 2008) över 19 900kr per år på att byta till Pelletsvärme. Till detta räkneexempel har vi använt ett oljepris på 11 500kr/m3 och ett pelletspris på 2430kr/ton.

 

Vill du så kan du använda en del av detta till köp av utsläppsrätter…. Eller hur?

 


 

Denna långa versionen......:Koldioxidutsläpp – Klimatpåverkan – Växthusgaser – Global uppvärmning

Koldioxidutsläpp – Klimatpåverkan – Växthusgaser – Global uppvärmning

Koldioxidutsläpp – Klimatpåverkan – Växthusgaser – Global uppvärmning!!!!

Enligt Naturvårdsverket släpper vi i Sverige ut 65,7 miljoner ton växthusgaser. Det blir drygt 7 ton per person och år.

”Studier har visat att områdena livsmedel/dryck, privata transporter och boende står för 70–80 procent av miljöpåverkan från konsumtionen.”

Dessa råd kan du hitta hos Naturvårdverket:
· Byt till pellets eller fjärrvärme när din gamla oljepanna behöver ersättas.
· Om du inte har råd med en ny panna så kan du i alla fall sätta in en Pelletsbrännare i oljepannan.


Det är mycket snack om detta just nu. Hur ligger det till rent siffermässigt?

” FN:s klimatpanel säger att varje världsmedborgare inte bör förbruka mer än 1,6 ton koldioxid per år för att växthuseffekten ska avstanna. – Men den nivån är nära nog omöjlig att klara. Målet 2,5 ton har bland annat Göteborgs stad räknat fram som ett rimligt mål. Det är tufft nog.”

Behöver jag bry mig? Vad kan jag göra? Vad kan du göra?

Här har vi sammanställt några förslag:

  • Köp en utsläppsrätt! Kostnad idag: 150kr per ton koldioxid.
 

Naturskyddsföreningen:

”Vi säljer utsläppsrätter för att de ska "låsas in" och inte användas. Vi vill på det sättet bidra till att minska de tillåtna utsläppen.Vi säljer inte utsläppsrätter för att kompensera för faktiska utsläpp från, till exempel, resor.

I den summa som du betalar för en utsläppsrätt ingår själva utsläppsrätten, administration och ett bidrag till Naturskyddsföreningens klimatarbete. Bidraget består av överskottet mellan inköp och försäljning och varierar beroende på vad utsläppsrätterna kostar (eller minst 100 kronor).

Utsläppsrätterna är för handelsperioden 2008-2014.

Glöm inte bort att köp av utsläppsrätter bara är ett komplement till det viktigaste av allt – att minska de egna utsläppen genom konkreta åtgärder som att ändra beteende och köpa smart teknik!”

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/kop-utslappsratter

OBS! Du stödjer Naturskyddsföreningen vid köp av utsläppsrätter.

 

Om man nu har koll på vad familjen äter på ett normalår kan man med hjälp av nedanstående räkna lite på vad matkonsumtionen innebär i form av koldioxidutsläpp. Per kilo eller liter matvara ser utsläppen av växthusgaser ut så här (allt omräknat till koldioxid).
Nötkött 17 kilo
Fläskkött 6,7 kilo
Kyckling 1,7 kilo
Torsk 7 kilo
Musslor 1,6 kilo
Mjölk 0,5–0,9 kilo
Ost 8,8 kilo
Bröd 0,2–0,4 kilo
Potatis 0,34 kilo
Ris 6,4 kilo
Morötter 0,2–0,7 kilo
Gula ärtor 0,7 kilo
Tomater växthus 4–5 kilo
Tomater friland 0,8 kilo
Äpplen svenska 0,1 kilo
Äpplen ny zeeländska 0,7 kilo

Man räknar med att varje svensk i genomsnitt konsumerar drygt 800kg mat och dryck per år. 60 % av detta lär vara producerat i Sverige. I genomsnitt äter vi 71kg kött och köttvaror per år.

Låt säga att du nu äter Nötkött – Fläskkött – Kyckling i förhållandet säg 33 % av varje. Ändra dina matvanor förslagsvis till 20 % - 30 % - 50 % så minskar du dina koldioxidutsläpp från ca 595kg till 444kg. En minskning med 151kg.

 

Ersätt fem vanliga glödlampor med lågenergilampor. Du kan spara 250 kilo koldioxid per år.

Släck lampor och undvik stand-by-läge på din TV, video eller DVD så kan du minska dina koldioxidutsläpp med upp till 300 kg per år.

Häng tvätten i stället för att köra den i torktumlaren. Du kan spara 280 kilo koldioxid per år.

För allt papper som returneras så sparas skogens träd. Genom att returnera och återvinna papper kan du minska dina årliga koldioxidutsläpp med över 80 kg.

Kolla så att du har rätt lufttryck i däcken. Du kan spara 140 kilo koldioxid per år.

Kör smartare. Lägg i en högre växel och undvik snabba inbromsningar och fartökning. Du kan spara över 330 kilo koldioxid per år.

Minska farten från 110 till 90 kilometer i timmen under en tiondel av bilfärden. Du kan spara 55 kilo koldioxid per år.

Lägger vi samman insatserna från WWF får vi totalt ihop 1435 kg minskat koldioxidutsläpp. Det är bra.

Men, det är inte lätt att veta hur man ska förhålla sig till all denna information som sköljer över oss i klimatfrågan. Trösten är (som vanligt) att det sunda förnuftet är något att lita på. Det hela är egentligen mycket enkelt:

Så här hänger det hela ihop enligt oss:

Låter vi bli att ta upp nya kolatomer ur marken bidrar vi inte heller med några till atmosfären. Det betyder att vi ska så långt det är möjligt låta bli att använda olja, kol och ”naturgas” (vilket förstås är en fossil gas som har begåvats med ett riktigt bra namn. Varför då inte "naturstenkol" och "naturolja"?).

Att använda dessa fossila kolatomer som har tagit 250 miljoner år att bildas för energiframställning är logiskt sett förkastligt. Samtidigt måste det ju finnas alternativ. Att ersätta oljan som fordonsbränsle är som bekant en svår nöt att knäcka. Som tur är kan du däremot göra det enkelt för dig då du ska värma din bostad:

Bor du i ett hus som idag förbrukar ca 3m3 olja för att värma huset och varmvatten är hushållets koldioxidutsläpp 3000L x 3kg = 9000kg!

Byter du till att värma bostaden med pellets minskar du dina koldioxidutsläpp i stort sett med lika mycket!

Lägg sedan ihop detta med de föreslagna förändringarna från WWF ovan har ditt hushåll minskat sitt koldioxidutsläpp med över 10ton! Omräknat i utsläppsrätter har du dessutom ”tjänat” 4500kr!

De förändringar som föreslås på WWF´s hemsida kan vi inte hjälpa dig med. Där är det upp till din egen kreativitet och karaktär. Däremot kan vi hjälpa dig med de övriga 9000kg som du kan spara.

  • Byt ut din oljebrännare till en Janfire Flex-a eller NH. Det är det enklaste och säkraste sättet för dig att göra en insats i klimatfrågan. Du använder din befintliga panna för att på så sätt sprida ut den klimatpåverkan som tillverkningen av pannan en gång i tiden åstadkom. Dessutom behöver inte en enda kilowattimme gå åt för att tillverka en ny panna så länge din gamla håller. Enkelt eller hur?

På sikt kan du fundera på att även byta panna. Speciellt om du vill göra det riktigt bekvämt för dig att vara klimatsmart. Frågan är förstås om det inte är klokare att först investera i ett Pellistore bulkförråd om du vill ha det bekvämt. Att byta pannan är oftast det man gör sist, när man helt enkelt är tvungen att göra det. DÅ är en Janfirepanna ditt bästa alternativ.

Vi kan dessutom hjälpa dig med en sak till!

Du sparar (mars 2008) över 19 900kr per år på att byta till Pelletsvärme. Till detta räkneexempel har vi använt ett oljepris på 11 500kr/m3 och ett pelletspris på 2430kr/ton.

Vill du så kan du använda en del av detta till köp av utsläppsrätter…. Eller hur?

För dig som har funderingar om framtidens energipriser kan vi bara säga att:
”det får framtiden utvisa”.

Däremot så kan vi i tabellen nedan se hur det HAR sett ut de senaste tio åren. Då man nu dessutom tar klimatfrågan på allvar inom bl.a. EU borde risken för skattepålagor på biobränsle inte vara stor.

 

För några år sedan hade Janfire nedanstående tabell i sina broschyrer. DÅ var det inte så vanligt att man pratade om koldioxidutsläpp och dess klimatpåverkan. Vi tycker det är dags att visa upp den igen.

 

Mvh

Bill & Per & Christian

 

 

 
     
     
 

   
Copyright © Pelletscenter Skåne 2010 www.eldamedpellets.nu Reservation för pris och sortimentsförändringar.